top of page
Zoeken
  • ike de rooij

GEEF JE BANDEN EEN NIEUW LOOPVLAK

Bandenvernieuwing wat is dat?

Bij een vernieuwde band wordt het versleten loopvlak van een band die verder nog in prima staat is door een nieuw loopvlak vervangen.


Bij vrachtauto’s, bussen, landbouwmachines, raceauto’s en vliegtuigen is het al lang een beproefde en veel toegepaste techniek. Bij vliegtuigen bijvoorbeeld worden banden tot wel zes keer vernieuwd. Bij personenauto’s worden banden zelden vernieuwd toegepast.


Wat zijn de voordelen?

Omdat het grootste deel van de band, het karkas, opnieuw wordt gebruikt, kost het vernieuwen van banden aanzienlijk minder energie, dus minder CO2-uitstoot en worden er minder grondstoffen gebruikt dan bij het produceren van een geheel nieuwe band. Ook zijn de aanschafkosten tot wel 50% lager.


Hoe presteert een band met een nieuw loopvlak?

De prestaties van vernieuwde banden zijn lastig te vergelijken met die van nieuwe banden. Vernieuwde banden hebben momenteel nog geen bandenlabel. Het bandenlabel geeft informatie over de brandstofefficiëntie, de remweg en het (externe) afrolgeluid. de Europese Commissie wil een meetmethode laten ontwikkelen om op termijn ook vernieuwde banden op de labelcomponenten te meten.


Is een band met nieuw loopvlak veilig?

Voor vernieuwde banden geldt een verplicht keurmerk: de UN-ECE-R109. Alle vernieuwde banden krijgen een uitgebreide controle en zijn onderworpen aan dezelfde prestatie- en veiligheidstests als nieuwe banden. Geadviseerd wordt om op een voertuig of trailer zoveel mogelijk identieke karkassen met vergelijkbare rijeigenschappen te gebruiken. Dat is beter is voor het weg- en remgedrag. .


Conclusie

Vernieuwde banden worden vooral toegepast bij vrachtauto’s, bussen, landbouwvoertuigen en vliegtuigen. Bij personenauto’s nauwelijks. Vernieuwde banden hebben als voordeel dat voor de productie ervan minder energie, CO2 en grondstoffen nodig zijn dan voor nieuwe banden. Hoe ze tijdens gebruik scoren op brandstofverbruik, remmen op nat wegdek en afrolgeluid is lastig te zeggen omdat er voor vernieuwde banden nog geen bandenlabel is. Mogelijk komt dit er over enkele jaren wel.


Voor meer informatie over bandenvernieuwing klik hier.


160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page