top of page

Het bandenlabel

Het nieuwe bandenlabel 2021_edited.jpg

Op alle nieuwe banden voor personenwagens en lichte- en zware bedrijfswagens zit het Europese bandenlabel. Hiermee kun je banden vergelijken wat betreft de grip van de band op nat wegdek, het brandstofverbruik en het geluid.

Het bandenlabel: Tekst

VEILIGER

Hoe meer grip, hoe korter de remafstand en hoe minder het risico op ongevallen. Rechts op het bandenlabel vind je de score voor de grip op nat wegdek. Dit is een indicatie hoe veilig de band is en geeft de remweg weer van 80km/u naar stilstand. Met een band van klasse A is je remweg maar liefst tot 18 meter korter dan met een band van klasse E.

Voor banden die bedoeld zijn voor het rijden onder specifieke sneeuw- of ijsomstandigheden geeft het nieuwe bandenlabel ook inzicht in de hoeveelheid grip van de banden op sneeuw of ijs door middel van een sneeuwvlok- of een ijssymbool.

ZUINIGER & SCHONER

De rolweerstand van je banden bepaalt ongeveer 20% van je brandstofverbruik. Links op het label staat deze afgebeeld. Hoe lager de rolweerstand, hoe minder brandstof je verbruikt. Een band van klasse A verbruikt tot 7,5% minder brandstof dan een band van klasse E. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat doordat je minder CO2 uitstoot.

STILLER

Het geluid dat je auto maakt, is een combinatie van motorgeluid en rolgeluid. Als je sneller rijdt dan 30 km/u, wordt het rolgeluid sterker dan het motorgeluid. Een stillere band, vermindert het geluid naar de omgeving. Het bandenlabel geeft inzicht in het externe afrolgeluid. Het afrolgeluid wordt ingedeeld in de klassen A tot en met C, waarbij klasse A ten minste 3 dB stiller is dan de wettelijke limiet. Dat lijkt weinig, maar een daling van 3 dB wordt ervaren als het geluid van de helft minder voertuigen.

Het bandenlabel: Tekst
Het bandenlabel: Video

BEREKEN HOEVEEL JE KUNT BESPAREN

Door te kiezen voor een band met een hogere labelwaarde op verbruik levert de gebruiker direct een voordeel op. Met de bandencalculator kan je eenvoudig laten zien hoeveel de besparing is tussen de verschillende labelwaardes.

Wilt je deze calculator op je eigen website plaatsen? Neem dan contact met ons op.

bottom of page