top of page

Soorten autobanden

BANDENWISSEL GEEFT EXTRA CHECK EN EXTRA VEILIGHEID
De bandenwissel is meteen een mooi moment om alle banden weer eens goed te (laten) controleren op slijtage, profieldiepte, beschadigingen en bandenspanning. Dat zou eigenlijk iedere twee maanden moeten gebeuren, maar de meeste automobilisten doen dat te weinig. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de auto's die 's winters op zomerbanden rijden ten minste één band heeft met teveel slijtage of een beschadiging. Voor auto’s met winterbanden is dat 'maar' 14%.

Zomerbanden.jpg

Zomerbanden

Als de gemiddelde temperatuur weer boven de 7 graden komt (meestal is dat rond de overgang naar de zomertijd) is het tijd om je winterbanden weer om te wisselen voor zomerbanden. Dit is beter voor de veiligheid, je portemonnee en het milieu.

WAAROM TERUGWISSELEN NAAR ZOMERBANDEN?

De grip van winterbanden vermindert bij zomerse temperaturen ten opzichte van zomerbanden.

Bij hogere temperaturen is de remweg van een winterband op een droog wegdek langer dan van een zomerband. Dit komt door het zachtere rubber van een winterband.

In de zomer zijn ook de slijtage en het brandstofverbruik met winterbanden hoger dan met zomerbanden.


Ook is de wegligging minder als je met winterbanden rijdt bij zomerse temperaturen.

Winterbanden

Zomer- en winterbanden verschillen ontzettend van elkaar. Belangrijke verschillen zijn het profiel en de rubbersamenstelling. Deze hebben grote invloed op je remweg, de rolweerstand en het afrolgeluid van je auto. Bij gemiddelde temperaturen onder de 7 °C (meestal vanaf november) is het verstandiger om op winterbanden te rijden. Zodra de wintertijd is ingegaan is het dan ook aan te raden een afspraak te maken om je zomerbanden te vervangen door winterbanden. Dit is beter voor de veiligheid, de kosten en het milieu en zo ben je altijd goed voorbereid op alle, vaak onverwachte, winterse weersomstandigheden.

WAAROM WISSELEN NAAR WINTERBANDEN?

Bij 100 km/u sta je met winterbanden op een nat wegdek vier meter eerder stil dan met zomerbanden.

Op sneeuw is het verschil nog groter. Bij 50 km/u sta je met winterbanden maar liefst 28 meter eerder stil!

Winterbanden.jpg
all season.jpeg

All season banden

All Season banden combineren de specifieke eigenschappen van zomer- en winterbanden tot een unieke band voor het hele jaar. Door de speciale rubbersamenstelling blijven All Season banden onder alle temperaturen soepel waardoor grip en tractie behouden blijven. Ook de profielopbouw is een samenstelling van een zomer- en winterprofiel.

Een All Season band is en blijft echter wel een compromis tussen zomer- en winterbanden. Bij het gebruik onder zware winterse omstandigheden presteren winterbanden altijd beter dan een All Season band. 

Soorten banden: Diensten
bottom of page