top of page

LAAT JE BANDEN BALANCEREN EN JE AUTO UITLIJNEN

Behalve kiezen voor de beste band aan de hand van het bandenlabel en het op de juiste spanning houden van de banden is er nog meer wat je kan doen om energie-efficiënter, veiliger en comfortabeler te rijden en om de levensduur van je banden te verlengen en zo kosten te besparen. 

Zo is het ook belangrijk dat de banden (velg-band combinatie) goed zijn gebalanceerd en uitgelijnd. Het balanceren van de banden is nodig als tijdens het rijden het stuur trilt en soms zelfs de hele auto. Bij trillen is er sprake van onbalans in het wiel wat betekent dat er sprake is van onjuiste gewichtsverdeling. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld het rijden tegen een stoeprand of over een groot obstakel. Het is zaak om de banden dan zo snel mogelijk te laten balanceren. Goed gebalanceerde banden hebben een beter contact met de weg. Banden worden over het algemeen gebalanceerd bij het monteren van nieuwe banden en na een reparatie van band of velg. Maar het kan ook nodig zijn om tussentijds de banden te laten balanceren. 

Het is ook belangrijk dat de auto correct is uitgelijnd en dat de stand van de wielen overeenkomt met de fabrieksspecificaties. Slechts een paar millimeter afwijking in de stand van de wielen kan al voor grote extra slijtage van de banden zorgen en een slechter stuur- en remgedrag. Een niet goed uitgelijnde auto is meestal het gevolg van met de wielen ergens hard tegenaan of overheen rijden of na een aanrijding. Met een goed uitgelijnde auto heeft je auto meer grip, slijten je banden minder snel, verbruik je minder brandstof en heb je meer rijcomfort. Het is daarom raadzaam om tenminste één keer per jaar te laten controleren of uitlijnen van je auto nodig is. 

Het balanceren van de banden en het uitlijnen van de auto is maatwerk en vereist specialistische apparatuur en vakkennis. Daarvoor kan je terecht bij je garage of bandenspecialist.

la-distribution-de-pneumatiques-a-qui-appartiennent-les-principales-enseignes.jpg
Balanceren en uitlijnen: Tekst
bottom of page